írországi utazók

Utazási tippek, tanácsok, érdekességek Írországban élőknek és Írországba utazóknak. Autóbérlés Írországban

Autóbérlés ÍrországbanTop 10 látnivaló Írországban mini útikalauz Glendalough

:
:

 

 

Transzferfoglalás Dublin reptéren

 SZÁLLÁSAJÁNLATOK Szállás Írországban

Innen jöttök Ti

Kövess minket Facebook-on!

2018.01.18. 09:52 | Írországi Utazók | Szólj hozzá!

A blogon már nem lesznek frissítések, de ha továbbra is szeretnétek érdekes információt Írországról és szép képeket nézegetni a "Smaragd szigetről", akkor légy szíves kövessétek az ÍRORSZÁGI UTAZÓKAT a Facebook-on. 

Köszönöm!

hut-209466_640.jpg

Father Ted - a legviccesebb ír sorozta

2013.05.13. 15:32 | Írországi Utazók | Szólj hozzá!

Címkék: írország írország blog ír film ír sorozat father ted írország

A Father Ted című ír sorozatot egyszerűen nem tudom megunni. Szerintem szenzációs, van benne egy nagy adag társadalomkritika, irónia és ír humor. Amikor mi Írországba költöztünk ez volt az első sorozat, amit néztünk és azóta isten tudja hányszor láttuk már. Megunhatatlan :) Különösen ez a rész, ami emléket állít az ír Eurovíziós fellépőknek :) Father Ted egy dalt ír, egy lóról ...- na de nem is árulok el többet. Nézzétek meg és élvezzétek a szép ír kiejtést:

Ír együttesek - The Corrs

2013.04.29. 14:46 | Írországi Utazók | Szólj hozzá!

Címkék: ír zene the corrs ír muzsikusok ír modern zene ír együttesek

Be kell, hogy valljam én nem voltam egy nagy Corrs rajongó, de voltak számaik, amik tetszettek. Sajnos, ma már az együttes nem aktív, bár sikeres éveket tudhat maga mögött. A zenekart testvérek alapították, mégpedig: Andrea, Sharon, Caroline és Jim Corr. Co. Louth-ból, Dundalkból származnak. 5 albumuk jelent meg, mostanában csak Andrea és Sharon folytatja a zenélést, ők szólókarrierbe kezdtek.

A Youtube-on akadtam rá erre az Unplugged koncertfelvételre (teljes koncert), szerintem nagyon jó. Ha egy kis ír zenére és hangulatra vágytok, akkor katt a play gombra :) (a számok még feliratozva is vannak, énekelhettek is velük együtt

Avondale kúria - kirándulás Írországban

2013.04.15. 21:37 | Írországi Utazók | Szólj hozzá!

Címkék: írország kirándulás írországban írországi kirándulás látnivalók írországban kirándulási tipp írország kirándulás írország írországi helyek írország blog írország nevezetességei írország látnivalók írország látványosságai wicklow látnivalók avoca folyó wicklow nevezetességei

County Wicklow számtalan kirándulóhellyel vár minket, lehet itt túrázni a jó levegőn, kastélyokat és híres kúriákat látogatni.

Ma az Avondale kúriába kalauzollak el Benneteket, ahol a híres ír politikus Charles Stewart Parnell született. Az épületben a kíváló poltikus életét és a Home Rule-ért (Önálló ír kormányzatért) folytatott harcokat bemutató kiállítás van.

A tipikus 18. századi ír nemesi udvarház épületénél izgalmasabb az Avondale-birtok gyönyürű parkja. A hatalmas erődnek tűnő kert ösvényei több helyen az Avoca-folyó partján vezetnek. Nagyon festői a környezet.

Ireland, Avondale House, Avondale, County Wicklow Ireland, Avondale House, Avondale, County Wicklow Ireland, Avondale House, Avondale, County Wicklow

Autóbérlés Dublinban >>

Szállás Dublinban

Észak-Írország látnivalói - Lough Navar Nemzeti Park

2013.04.02. 22:35 | Írországi Utazók | Szólj hozzá!

Címkék: észak írország észak írország nevezetességei észak írország látnivalók észak írország kirándulás észak írországi kastélyok észak írországi lánivalók észak írországi nevezetességek

Ma a Lough Navar Nemzeti Parkba kalauzollak Benneteket. Itt aztán lehet túrázni, ugyanis a park 2600 hektáron húzódik és 304 méter a legmagasabb pontja. Csodálatos kilátás nyílik a Lower Lough Erne, Donegal Bay, a Blue Stack és a Sperrin Mountains területére.

A park területén számtalan kilátó található, ezek közül a legszebb a Cliffs of Magho-kilátó. A hatalmas erdő közepén áll a 17. század elején épült Tully-udvarház várkastélyokra emlékzetető romja. Mellette nemrégiben telepítettek egy szép, 17. századi stílusban tervezett kertet. A Tully-udvarháztól az A46-os úton visszatérhetünk Enniskillenbe.

További infó a parkról: Lough Navar Forest

Most pedig beszéljenek helyettem a képek :)

ln4.jpgln1.jpgln6.jpgln7.jpgln2.jpgSzállások Észak-Írországban

Autóbérlés Online Észak-Írországban is >>

Írországi látnivalók - Glencolumbkille

2013.03.20. 22:11 | Írországi Utazók | Szólj hozzá!

Címkék: írország írországi kirándulás látnivalók írországban kirándulási tipp írország glencolumbkille írországi helyek írországi látnivalók írország blog írország nevezetességei írország látnivalók írország látványosságai

A mély völgyben, a tenger egyik öblében elhelyezkedő kis faluba szép hegyek között vezet az út. A település helyén Szent Columba alapított kolostort a 6. században. Aki egyébként nem más, mint Írország egyik legnagyobb szentje. Ünnepnapja pedig június. 9, amikor is a zarándokok tízezrei érkeznek a szentről elnevezett völgybe, hogy végigjárják a 7. századból származó szép régi keresztek által kijelölt zarándokutat.

A keresztek az ír nagykeresztek előtti időből származnak, de a lapos kövekbe faragott minták már a későbbi glóriás keresztek előzményeiként készültek. Közülük a legszebbeknek a másolatait a tengerparton található Folk Village-ben, a kis skanzenben állítottak fel.

Ezt a kis szabadtéri múzeumot az 1950-es években John McDyer atya építtette fel azzal a céllal, hogy az így teremtett munkalehetőséggel csökkentse a környékbeliek tömeges kivándorlását.

Glenkolumbkille kulturális központjában nyaranta tartják a világhírű nyári egyetemeket, ahol az ír nyelv, népzene tanítása mellett Írország kultúrájáról átfogó képet nyújtó elóadásokat is hallgatnak a résztvevők.

Hol található: Donegaltól 50km-re nyugatra az R263-as úton.

Az elmaradhatatlan képek:

Cottage - Glencolumbkille / Gleann Cholm Cille Spring Glencolumbkille / Gleann Cholm Cille mountain Glencolumbkille / Gleann Cholm Cille

Glencolumbkille Church with post box, Glencolmcille Co. Donegal March 1991.Ezek a képek, pedig a 80-as években készültek és ugyan nem kapcsolódnak Szent Columbához, de érdekesnek találtam megosztani Veletek:

Aunt Elizabeth, Anthony, Isobel Beal Aunt Elizabeth, Anna-Marie, James, Fiona Fionnuala, Isobel, Bella, Anna-MarieAutóbérlés Dublinban >>

Munster tartomány városai - Carrick-On-Suir

2013.03.04. 22:15 | Írországi Utazók | Szólj hozzá!

Címkék: kirándulás írországban írországi kirándulás írországi látnivalók utazási blog írország nevezetességei írország látnivalók írország látványosságai

Munster tartományban találhatók legnagyobb számban ogham-kövek és olyan régi épületek, amelyek egykori típusok utolsó példányaiként maradtak fenn. A nyugati tengerpart hegyes-völgyes félszigetei, meredeken leszakadó partfalai Írország talán legszebb tájképeivel büszkélkedhetnek. Ha romantikus, civilizációtól érintetlen Írországot szeretnél látni, itt kell keresned. Ennek ellenére az országrész városaiban és kisebb településein egymást érik a kulturális programok. Munster nyugati partja a hagyományos ír zene paradicsoma is.

Munster városairól már korábban is írtam, például ellátogattunk már Clonmel városába és Youghalba is. Ma egy különleges kastélyba kalauzollak el, ami Carrick-On-Suir városában található.

A Suir parti kisváros szűk utcáival a 14-15. századok hangulatát idézi fel. Erődje 1450 körül épült, két szögletes tornya ma is megtekinthető. A város a Butlerek, Ormond grófjainak a tulajdonában volt. Kastélya egy 1309-ben épült vár kibővítésével 1568 körül nyerte el ma formáját.

Az Erzsébet-kor legszebb formában megmaradt írországi kúriáját Erzsébet királynő bővítette ki anyja, Boleyn Anna emlékére, aki itt született. Maga a királynő soha nem járt dédapja birtokán. Gazdagon díszített kandallók, szép címerpajzsok, bensőséges ablakfülkék emlékeztetnek a nagy Tudor királynő korára a kastély belsejében.

Autóbérlés Írországban >>

Szállás Carrick-On-Suir városában

Ormonde Castle, Carrick-on-Sur, Ireland. Autumn morning Irish sun Paying homage to Sean Kelly, Carrick on Suir 1993 Wall in Carrick-on-Suir Ormond Castle, Carrick-on-Suir

Ireland 2003 014 - Ormond Castle

Ross-kastély a Lough Lane tó partján

2013.02.18. 22:52 | Írországi Utazók | Szólj hozzá!

Címkék: írország kirándulás írországban írországi kirándulás autóbérlés írországban látnivalók írországban írországi helyek írországi látnivalók írország blog utazási blog írország látnivalók írország látványosságai

Ezt a kastélyt is érdemes felkeresni Írországban, hiszen tényleg gyönyörű. Ez egy tényleg szépen rendbehozott kastély, ami egy 15. századi lakótoronyból és egy 17. században hozzáépített udvarházból és néhány bástyából áll.

Mint minden kastélyhoz, ehhez is fűződik legenda. A Ross-kastélyt csak akkor lehetett elfoglalni, ha a Lough Lane tó szigetei elindulnak a kastély felé.Cromwell katonái cseles módon tudomást szereztek erről és élő fákkal borított tutajokat építettek. Amikor a védők meglátták a feléjük tartó "szigeteket", hanyatt-homlok menekültek el az egyébként bevehetetlennek tartott erősségből.

A várban berendezett kiállítás szép 16-17. századi bútorokat tartalmaz. A vár előtti kikötőből sétahajók indulnak a tó szigeteinek megtekintésére. Ezek közül az Inisfallen, egy több mint ezer éves apátság 12. századból megmaradt romjait őrzi.

Március 8-tól október 24-ig látogatható, a belépő ára 4 euró/fő felnőtteknek. További infó róla itt 

Autóbérlés Írországban >>

A képek szerintem magukért beszélnek:

Ross Castle, Killarney Ross Castle, Killarney Ross Castle, Killarney Ross Castle, Killarney National Park Ross Castle, Killarney Ross Castle

Érdekességek a dublini Trinity College-ról

2013.02.05. 22:18 | Írországi Utazók | Szólj hozzá!

Címkék: dublin írország dublin bemutatása írország nevezetességei írország látványosságai

Trinity College, Dublin

Mint ahogy azt már korábban ígértem folytatom a dublini látnivalók sorozatomat. Ha valaki Dublinban él, akkor nap mint nap elsétál az épületek mellett, de vajon ismeri-e a történetét. 

Akkor kezdjük - érdekességek a dublini Trinity College-ról:

Írország legrégebbi egyeteme a Trinity College. A volt Parlament épülettel átellenben található. Az egyetem egy korábbi kolostor épületében kezdte meg munkáját 1592-ben, Erzsébet királynő parancsára. Megnyitásának célja a katolikus tanakkal szembeszálló jól képzett írországi protestáns értelmiség kinevelése volt. 1793-ig az egyetem épületébe nem léphettek be katolikusok.

Ezután az intézmény törvényei ezt megengedték, de a Katolikus Egyház saját híveinek 1970-ig nem engedélyezte az egyetem látogatását.

Nők csak 1903-ban nyerhettek felvételt, korábbanm mint sok más angliai felsőfokú iskolában.  Az egyetem leghíresebb hallgatói közé tartozott: Jonathan Swift, Theobald Wolfe Tone, Oscar Wilde, John Millington Synge, Samuel Beckett, Mary Robinson és Mary MacAleese, Írország  egykori köztársasági elnökasszonyai.

A főbejárat előtt az egyetem másik két híres hallgatójának Oliver Goldsmith drámaírónak és Edmund Burknek a szobra áll.

Folyt. köv ....

Trinity College Dublin 1988

Drombeg misztikus kőkörei - Látnivalók Írországban

2013.01.21. 21:58 | Írországi Utazók | Szólj hozzá!

Címkék: írországi kirándulás írországi helyek írországi látnivalók írország blog utazási blog írország látnivalók írország látványosságai

Ma Drombeg misztikus kőköreihez kalauzollak el Benneteket. A kőkör Clonakiltytől nyugatra az R597-es út mellett fekszik, Glandore közelében. 

A kör méretei impozánsak, 9 méter az átmérője és 17 darab kőböl áll. Éppen úgy, mint a Newgrange-i domb vagy Stonehenge ez is a nap járását követi. A késő kőkori ember számára a téli napforduló idején fontos szertartás helyszínéül szolgált.

Oltrákövét ezen a napon két egyenes kő közt világította meg a nyugvó nap fénye. A közelében található főzőgödör (fulacht fiadh) a wexfordi és a craggaunoweni történeti skanzenek főzőgödreihez hasonló alkalmatosság. Itt eredeti helyszínén, a kis patakhoz közel találhatjuk meg.

Nekem nagyon tetszenek a róla készült fotók, igazi misztikus hangulata van a helynek, de ezt Írországban már megszokhatta az ember, ezért is szeretjük!

Drombeg Stone Circle HDR B+W

Drombeg Stone Circle HDR

drombeg stone circle Drombeg stone circle

Karácsony Írországban - a kedvenc karácsonyi receptem

2012.12.18. 22:06 | Írországi Utazók | Szólj hozzá!

Címkék: karácsony írországban ír karácsonyi sütemény

Mindjárt itt a karácsony és hamarosan nekilátunk férjemmel a mince pie sütésnek. Mára már tradícióvá vált nálunk, hogy minden évben elkészítjük ezt a nagyon finom és nagyon egyszerűen elkészíthető karácsonyi sütit. Semmi ördöngösség nincs benne, egyszerű vajas tészta. Én ezt a mince pie receptet használom, de természetesen számos recept létezik. Igazából nem lehet lefordítani a nevét, de így is nagyon finom.

A Dublin Felett az Ég blog írója volt olyan ügyes és megosztotta magyarul is a receptet - köszönjük:

Hozzávalók 12 db-hoz:
 
A tésztához:
165 g liszt 
25 g darált mandula
120 g hideg vaj
55 g cukor
1 tojás
 
A töltelékbe:
kb. 35 dkg mincemeat keverék


A lisztet egy tálba szitálom, belekockázom a hideg vajat, hozzáadom a cukrot, darált mandulát, felvert tojást és mindezt alaposan puha tésztává gyúrom össze. Fóliával körbetekerem és a hűtőbe teszem egy picit hűlni. (Kb. fél órára-órára).

Amikor eleget hűlt a tésztám, kiveszem és lisztezett felületen vékonyra kinyújtom (2-3 mm vastagságúra). 
Muffin tepsit vajazok ki és a kinyújtott tésztából köröket szaggatok ki (kb. 10 cm átmérőjüket), hogy a kis lyukak alját és oldalát is befedje. Tetszőleges mennyiségű tölteléket porciózok bele, ki hogy szereti. 
Tetejére a megmaradt tésztából csillagokat szaggatok ki.

Előmelegített sütőbe tolom (200 Celsius-fok, gáz 6-os fokozat) és 20-25 perc alatt ropogósra sütöm benne a kis kosarakat. Hűlni hagyom, majd óvatosan kiemelem őket a tepsiből.

Nos, a mi mince pie-unk így készült: (képekben)

Mi kicsit lusták voltunk és nem készítettük el a mincemeat-et, ez a fajta viszont nagyon bejött. Zárójelben megjegyzem, hogy az ír háziasszonyok (tisztelet a kivételnek) üzletben veszik meg a süteményt is, nemcsak a belevalót :)

IMG_3669

IMG_3667

Ilyen állagú a mincemeat, nagyon finom egyébként. Mi mindig keveset veszünk és tavaly pl. egy kis szilvalekvárral pótoltuk, az is finom lett.

Ez még a sületlen verzió:

IMG_3674

Ez pedig már a sült :)

IMG_3676

Egy kis porcukorral megszórva és tejszínhabbal tálalva mennyei.

Ne gondoljátok, hogy foodie blogba ment át az Írországi Utazók, természetesen 2013-ban
is szeretnék sok-sok jó utazási tippet megosztani Veletek. :)

Addig is Merry Xmas! Minden kedves blogolvasómnak Kellemes Ünnepeket kívánok!

Dublini látnivalók - Dublinia és Christchurch katedrális

2012.11.29. 21:15 | Írországi Utazók | Szólj hozzá!

Címkék: dublin írország írországi helyek írországi látnivalók írország blog írország látnivalók dublin látnivalók dublin nevezetességei

Dublin egy elhanyagolt téma a blogon, de most egy kis pótlás érkezik.

Miért nézzétek meg Dublinban Dubliniát?
Nos elsősorban azért, mert ha szeretnéd tudni, hogy hogyan nézett ki Dublin a középkorban, akkor azt itt megláthatod. Dublinia a Christchurch katedrális mellett található, a katedrálissal azonos stílusban újították fel. Egász alakos jelenetekkel, audiovizuális elemekkel és egy középkori Dublin makett segítségével mutatja be, milyen lehetett a középkori dublini élet.

Dublinia

2007 Ireland Dublin Dublinia 001

Slave girl in Dublinia Viking chest

Ha már elvándoroltál a város ezen részére, akkor irány a Christchurch katedrális, ami egy 1170-es években épült fatemplom helyére emeltek.  A gótikus katedrális az írek nem igazán kedvelték, mert a monda szerint a normann Strongbow a meggyilkolt írek vérével tapasztotta össze az esküvője színhelyéül szolgáló templom köveit. Kicsit horror jellegű történet, de a mondák már csak ilyenek.

A templom további története is érdekes, hisz misék helyett itt sört és bort mértek ki a 15-16. század folyamán. A további története is az italok világához kapcsolódik, ugyanis romjaiból neogót hangulatban egy gazdag whiskey gyáros építtette újjá 1871-től 1878-ig. 

Altemplomának északi fala és déli mellékhajója megmaradt eredeti állapotában a 12. század óta. A templomban megtalálható Strongbow sírjának egy 16. századi másolata is.

Ennyivel azonban nem intéztük el Dublin, foly. köv. még ebben a témakörben :)

Inside Christchurch Cathedral Christchurch Cathedral Christchurch Cathedral Christchurch Cathedral 1 Christchurch Cathedral

Írország nevezetességei - J. F. Kennedy Park

2012.10.04. 22:03 | Írországi Utazók | Szólj hozzá!

Címkék: kirándulás írországban írországi kirándulás látnivalók írországban kirándulási tipp írország kirándulás írország írországi helyek írországi látnivalók írország blog utazási blog írország nevezetességei írország látványosságai

jfkpark.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ma a J.F Kennedy Parkba kalauzollak el Benneteket. A park 12 km-re New Rosstól délre az R733-as út mellett fekszik. Az ír származású amerikai elnök nevét örző arborétum a Slieve Coillte domb lejtőjén foglal el 252 hektárnyi területet.

Legjobban a domb 271 méteres csúcsáról látható át a kert, mely körülbelül 4500 különböző növényfajnak ad otthont. A Kennedy család ősi törzsi székhelye az arborétum közelében található Dunganstown település helyén volt.

Az arborétumban a túra kb. másfél órás. A belépő felnőtteknek euró.

jfkpark.2.png

 

Ír városok - Kinvarra

2012.09.19. 22:00 | Írországi Utazók | Szólj hozzá!

Címkék: írország írországi kirándulás írországi látnivalók írország blog írország nevezetességei írország látnivalók írország látványosságai ír városok kinvarra

A Galway-öböl déli partjának hangulatos kikötővároskája a Burrenba vezető utak északi kapuja. A tengerparton álló festett házak a város határában álló 16. századi romantikus várra, a Dunguaire Castle-ra néznek.

A vár valaha szigeten állt, öregtornya és belső várának falai jó állapotban maradtak meg. A lakótorony nagytermében régi bárdok zenéjével kísért lakomákra emlékeztető estélyeket tartanak.

A kastélyt az O'Hynes klán építtette 1520-ban, áprilistól októberig látogatható reggel 10-től este 5-ig.


View Larger Map Kinvara Village Kinvara Kinvara Kinvara Bay at Dusk Kinvara harbor

Kinvara Sunset Kinvara Bay, Co Galway, Ireland

Észak-Írország nemzeti parkjai - Castle Caldwell Nemzeti Park

2012.07.26. 12:51 | Írországi Utazók | Szólj hozzá!

Címkék: észak írország észak írország nevezetességei észak írország látnivalók észak írország kirándulás észak írországi kastélyok észak írországi lánivalók észak írországi nevezetességek

Észak-Írország is számtalan látnivalót és jó kis túraútvonalat rejt, ezek közé tartozik a Castle Caldwell National Park, ami a Lough Erne nyugati partjának két félszigetét foglalja el. A madárrezervátumnak is beillő parkban jó kilátóhelyekről figyelhető meg a sokféle szárazföldi- és tavimadár élete.

Nyugodt időszakban vidrát is láthatunk a parti vizekben. A park bejáratánál áll az 1770-ben vizbefúlt hegedűs emlékköve. A várat Edward Bennerhasset 1612-ben építtette, a Caldwellek egykori családi fészke már csak romjaiban látható.

Az A47-es útról a 19. század óta működő világhírű fazekasműhelyéről ismert Belleek nevű falunál fordulhatunk kelet felé, hogy a tó déli partján, az A46-os úton haladva visszatérjünk Enniskillen városába.

Az alábbi linkre kattintva megnézheted, hogy milyen túraútvonalakat érdemes itt bejárni: Túraútvonalak a Nemzeti Parkban

 

piccy005173

piccy005269

piccy005139

Ír receptek - Colcannon

2012.07.12. 13:35 | Írországi Utazók | Szólj hozzá!

Címkék: ír ételek ir receptek ir receptek colcannon

colcannon w/ bacon and cheese

A Colcannon tulajdonképpen egy köret, burgonyapüré, amit elkészíthetünk kelkáposztával, de másfajta káposztával is, ha az éppen nincs kéznél. Régen Írországban a szegények eledel volt. Tápláló és nagyon könnyen elkészíhető.

Jó étvágyat hozzá!

Egy videó, hogyan is készül az Irish Colcannon: 

Fanad-félsziget - Írország nevezetességei

2012.06.28. 12:05 | Írországi Utazók | Szólj hozzá!

Címkék: írországi kirándulás írországi helyek írországi látnivalók írország blog írország látnivalók írország látványosságai írországi nevezetességek írországi strand írországi élménybeszámoló fanad félsziget flights of the earls

Ma a Fanad-félszigetre látogatunk el, amely a Mulroy-öböl és a Lough Swilly fjordjai által határolt földnyelven húzódik és nagyon szép kis tepelülések tarkítják a tájat. A félsziget keleti, látványosabb oldala a György kori alapításra emlékeztető házakkal teli Rathmeltonnál kezdődik. Erről a településről származik az amerikai presbiteriánus egyházat megalapító Francis Makemie is.

A keleti part másik települése - Rathmullan - innen indultak el önkéntes száműzetésre Észak-Írország ír főurai 1607-ben, az elveszített fölkelésüket követő megalázó angol békefeltételek elől. A "grófok szökése", azaz a Flights of the Earls néven emlegetett esemény nyitott utat Észak-Írország legerőteljesebb elangolosításához.

Az ír urak földbirtokait az angol koronához hű protestánsok között osztották szét. A szomorú történelmi eseményt bemutató kiállítást a falu kikötőjében álló toronyban helyezték el.

A Fanad-félsziget legjobb kilátója a 364m magas Knockalla-hegy északi oldalában található. Szép sziklaformációk láthatók Doaghbeg mellett a tengerparton.

Autóbérlés Írországban

Fanad Peninsula

2007-07-14 Fanad Peninsula (9)

Rathmullan

Ireland trip #60

Írország megyéi - County Clare - Clare megye

2012.06.14. 13:13 | Írországi Utazók | Szólj hozzá!

Címkék: írország írországi helyek írországi látnivalók írország blog írország nevezetességei írország látnivalók írország látványosságai irországi látnivalok clare megye

Írország területén 26 megye található, ezek közül Clare megye a huszadik a sorban. Ír elnevezése: Contae an Chláir. Írország nyugati partvidékének közepén, Munster tartományban a Derg-tó mellett a Shannon folyótól északnyugatra húzódik. A megye székhelye: Ennis.

Top látnivalók a Clare megyében:

 • Poulnaborne dolmen a Burren karsztvidéken
 • maga a Burren, ahol csodálatos virágokkal találkozhatunk
 • Cliffs of Moher
 • Spanish Point üdülőfalu, az egykori ír elnök Patrick Hillery szülőhelye. A nevét onnan kapta, hogy 1588-ban a Spanyol Armada több hajója hajótörést szenvedett a partoknál.

A Discover Ireland kedvcsináló videója Clare-ről:

Ír városok - Youghal

2012.05.31. 11:34 | Írországi Utazók | Szólj hozzá!

Címkék: írországi kirándulás írországi helyek írország blog írország nevezetességei írország látnivalók írország látványosságai írországi élménybeszámoló youghal

Youghal egy nagyon szép dél parti üdülőváros Írországban, mely elsősorban szép régi épületeinek és fürdésre alkalmas tengerpartjának (csak bátraknak) köszönheti népszerűségét. Ezenkívül filmes vonatkozása is van a városnak, ugyanis itt forgatták 1955-ben John Huston filmjét a Moby Dick-et.

Az Írország második legnagyobb folyójának, a Blackwaternek a torkolatába épített települést már a vikingek előtt is lakták. A hódító vikingektől a normannok hódították el. Leghíresebb angol ura Sir Walter Raleigh, a különc kísérletező főúr volt, akinek Írországban a burgonya meghonosítását és a dohányzás szokásának elterjeszését köszönheti. Raleigh kegyvesztettsége és kivégzése után 1618-ban a dúsgazdag Richard Boyle lett a város új ura.

Mindkét főúr nagy építkezéseket folytatott. Raleigh nevéhez fűződik az egykori 16. sz-i kúriája a Myrtle Grove, míg Boyle a ma New College House néven ismert épületet terveztette.

Mit érdemes még megnézni, ha a városban jársz:

 • St. Mary's Church: 13. sz-ban épült, de 1464-ben és 1850-ben kétszer is átépítették. A templomban látható Boyle reneszánsz emlékműve, régi síremléke is.
 • Tynte's Castle: a North Main Street legrégebbi épülete a 15. századból. Egykor lakótoronyként, ma raktárként használják.
 • Red House: 1706-15 között épült és erőteljesen holland hatást mutat az épület.
 • Óratotony: ez az épület határozza meg leginkább a város arculatát, a Fő utca felé magasodik, 1777-ben építették, ma a városi múzeum kiállításainak ad otthont.

A domboldalon hosszan húzódnak a város egykori erős kőfalai.

-------------------------------

Autóbérlés Írországban

------------------------------

 

Igazán hangulatos kisváros - következő képek is ezt bizonyítják:

 Youghal

Youghal Lighthouse

Moby Dick's

Youghal Lighthouse

Ír zene - Orthodox Celts

2012.05.17. 12:58 | Írországi Utazók | Szólj hozzá!

Címkék: írország koncertek írország kultúra ír zene ír népzene ír zenészek ír tradicionális zene orthodox celts

Jó ír zenét nemcsak ír zenészek tudnak játszani, ezt bizonyítja az Orthodox Celts együttes is, akik Szerbiában élnek és autentikus ír zenét játszanak. 1992-ben alakultak és minden évben Szent Patrik napján Belgrádban egy hatalmas koncertet adnak.

Nekem nagyon tetszenek, ezért szeretném veletek is megosztani: Star of the County Down

Írország látnivalói - Blennerville-i szélmalom

2012.05.03. 11:19 | Írországi Utazók | Szólj hozzá!

Címkék: írország kirándulás írországban autóbérlés írországban látnivalók írországban írország blog írország nevezetességei írország látnivalók írország látványosságai co kerry blennerville szélmalom

Ma a Blennerville-i szélmalomhoz - Blennerville Windmill -  kalauzollak el benneteket. Azért is nagyon érdekes hely, mert 1800-ban épült és Írország egyetlen ma is működő szélmalma. Traleeből a Dingle felé vezető úton közelíthető meg és nagyon szép látványt nyújt a magas épület az előtte álló kis híddal együtt.

Múzeumot rendeztek benne, ami nemcsak a molnárok tevékenységét mutatja be, hanem azt is, hogy a nagy éhínség idejének kivándorlásai hogyan változtatták meg a környék történetét.

Áprilistól októberig minden nap nyitva tart délelőtt 10-től este 6-ig. Az R559-es úton közelíthető meg.

Képek a szélmalomról:

Blennerville Windmill

Blennerville, County Kerry

Blennerville Windmill

Történeti skanzen Írországban - Craggaunowen

2012.04.19. 17:09 | Írországi Utazók | Szólj hozzá!

Címkék: kirándulás írországban látnivalók írországban írország blog írország nevezetességei írország látnivalók írország látványosságai skanzen írországban

Ez az elsőre furcsának tűnő ír név egy történeti skanzent rejt Ennistől keletre az R469-es út mentén. A Craggaunowen skanzen a bronzkor, a kelták és a normannok világát mutatja be rekonstruált épületeken keresztül. A park területén középkori ruhába öltözött emberek dolgoznak, akik szívesen magyarázzák el a tudnivalókat a látogatóknak.

Érdemes a látogatásotokat a kis normann toronyban kezdeni, melyben a történeti park kitalálójának John Hunt régésznek a gyűjteményéből származó régi tárgyakat állítottak ki.

A skanzen legérdekesebb részei a crannog, azaz a vaskori mesterséges szigetre épített kis település, a Longfordban talált vaskori fagerendaút másolata, a fulacht fiadh nevű főzőgödör, a vaskori gyűrűvár és Tim Severin történész Brendan nevű hajója.

A bőrhajó a tengerjáró Szent Brendan hajójának rekonstrukciójaként azért készült, mert Tim Severin be akarta bizonyítani, hogy a szent egy régóta ismert tengeri útvonalon eljutott a Hebridák, Izland és Grönland érintésével Kanada partjaihoz.

A bizonyítás sikerült. A kutató 1976-77-es tengeri kalandjainak történetét magyarul is elovashatjátok a Gondolat Könyvkiadó Világjárók sorozatában megjelent A Brendan expedíció című könyvében, melynek szerzője maga Tim Severin.

Autóbérlés Dublinban

 

Képek a skanzenről:

 

2007 Ireland Craggaunowen 017

2007 Ireland Craggaunowen 008

2007 Ireland Craggaunowen 057

2007 Ireland Craggaunowen 045

2007 Ireland Craggaunowen 054

Írország városai - Cobh - Cork

2012.04.05. 12:40 | Írországi Utazók | Szólj hozzá!

Címkék: cork titanic írország lusitania kirándulás írországban írországi kirándulás látnivalók írországban kirándulási tipp írország írországi látnivalók írország blog írország nevezetességei írország látnivalók írország látványosságai cork írország cork látnivalók írországi élménybeszámoló

Kedves barátaink éppen mostanában költöznek Corkba és ennek apropóján én is ide szeretnélek benneteket kalauzolni. Azaz a Corktól 14 km-re fekvő kisvárosba, Cobhba. A másik apropója a blog bejegyzésemnek, hogy holnap április 6-án fogják bemutatni a Titanic című film 3d-s verzióját a Titanic elsüllyedésének 100-adik évfordulójára.

Ezt az ír kisvárost 1849-től, Viktória királynő írországi látogatásának tiszteletére Queenstownnak hívták egészen 1922-ig. Írország egyik legangolosabb hangulatú városa. A legjelentősebb építkezések a 18. században indultak meg, amikor is az angol flotta egyik legfontosabb kikötővárosa lett Írországban.

Azért is volt fontos Cobh (kiejtése /ˈkoʊv/ ), mert az Amerika felé tartó luxushajóknak 1960-ig ez a városka volt az utolsó európai kikötője. Innen indult útjára a Titanic 1912. április 11-én és 1915. május 7-én a Kinsale előtt megtorpedózott Lusitania is.

Mindkét tragikus utolsó út emlékművet kapott a városban. A posta épülete alatt a Titanicra egy bár is emlékeztet, mely a nagy luxushajó egyik éttermének hű másolata.

Cobh azért is híres, mert 1720-ban(!!) itt alapították meg a világ első jachtklubját is. Ezenkívül fontos gyógyüdülő-központtá is vált, köszönhette ezt a tiszta tengeri levegőnek, ami a mai napig gyógyhatású.

A főtér körül nagyon szép, hangulatos színes házak épültek, azok is ebből az időből származnak. Ugyanebben az időszakban Cobh az ír kivándorlók egyik legzsúfoltabb kikötőjévé is vált. A nagy éhínséget követő idők tömeges ír elvándorlásának története a régi vasútállomás várótermében berendezett múzeumban járható végig.

A város híres építményei közé tartozik a St. Colman katedrális, amelyet Pugin és Ashlin tervezték. Építése 1868-tól 1915-ig eltartott. Tornyában 47 harangból álló harangjátékot helyeztek el. A katedrális előtti térről nagyon jó kilátás nyílik az időnként óriás tengerjáró hajókkal tarkított Lee folyó torkolatára. A várossal szemben lévő szigetek egyikén fegyenctelep működik.

Autóbérlés Írországban Cobh szállás

Képek a városról és környékéről:

Cobh

Cóbh

Cobh Houses

cobh

Cobh, Park Kennedy (2) Clouds above Cobh

Brandon-hegy - Túrák Írországban

2012.03.23. 10:39 | Írországi Utazók | Szólj hozzá!

Címkék: írország blog írország látnivalók írország látványosságai irország látnivalói túra írországban szent brendan brendon hegy

A legenda szerint Szent Brandan innen - a Brandon-hegyről - látta meg a megtisztult lelkeknek otthont adó Boldogok szigetét. Hogy megbizonyosodjon a sziget létezéséről, a hegy déli tövében található apró Brandon-creek kikötőből egy kis lélekvesztőn néhány társával nekivágott az óceánnak.

A kikötő fölötti parkolóban bronzszobor emlékeztet az eseményre. Brendan legendája a középkor egyik bestsellerévé vált, olvasta Dante és Colombus is, a portugál hajózási térképek pedig még a 16. században is feltüntették a nyugati vizeken Szent Brendan szigetét.

1976-77-ben egy angol történész Tim Severin régi leírások és képek alapján megépítette a Brendan hajójának mását és bebizonyította, hogy a legenda több évszázados tengeri tapasztalatok alapján íródott és segítségével a Hebridák, Izland és Grönland érintésével el lehet jutni az észak-amerikai partokig.

A régészeti leleltek  tényleg azt mutatják, hogy ír szerzetesek a korai középkorban már Vörös Erik előtt megtelepedtek Izlandon és Grönlandon. Tim Severin is kis kikötőből indult Szent Brendan napján, azaz május 16-án, amikor minden évben zarándokok gyűlnek össze a környéken, hogy mezítláb megmásszák Brandon-hegyet, aminek csúcsán egy kis Brandannak szentelt kápolna jelzi azt a helyet, ahol a szent állítólag meglátta a Boldog Lelkek szigetét.

------------------

Autóbérlés Írországban

-------------------

Képek a környékről:

 

Fisher boat in Brandon Creek, Ireland

Brandon Creek, Brandon Memorial

Brandon Creek

Boldog Szt. Patrik Napot!

2012.03.08. 17:10 | Írországi Utazók | Szólj hozzá!

Címkék: szent patrik st patrick nap szent patrik nap írország szent patrik nap dublin st patrick nap felvonulás szent patrik nap st patrick day szent patrik napja szent patrik nap 2012

Szent Patrik napja vészesen közeledik. Én ezzel a videóval szeretnék minden kedves blogolvasómnak Happy St. Paddy's Day-t kívánni:)

A videó azért is érdekes, mert nem Írországban készült, hanem Ausztráliában, Sydney Central Station-ön, ahol a reggel munkába igyekvőknek ilyen meglepetésben volt részük. Hiába, az ír tánc a világ bármely pontján népszerű.

A St Patrick nap hivatalos honlapján minden egyes ír város részletes programját megtalálod

süti beállítások módosítása