írországi utazók

Utazási tippek, tanácsok, érdekességek Írországban élőknek és Írországba utazóknak. Autóbérlés Írországban

Autóbérlés Írországban



Top 10 látnivaló Írországban mini útikalauz Glendalough

:
:

 

 

Transzferfoglalás Dublin reptéren

 



SZÁLLÁSAJÁNLATOK Szállás Írországban

Innen jöttök Ti

Ír városok - Youghal

2012.05.31. 11:34 | Írországi Utazók | Szólj hozzá!

Címkék: írországi kirándulás írországi helyek írország blog írország nevezetességei írország látnivalók írország látványosságai írországi élménybeszámoló youghal

Youghal egy nagyon szép dél parti üdülőváros Írországban, mely elsősorban szép régi épületeinek és fürdésre alkalmas tengerpartjának (csak bátraknak) köszönheti népszerűségét. Ezenkívül filmes vonatkozása is van a városnak, ugyanis itt forgatták 1955-ben John Huston filmjét a Moby Dick-et.

Az Írország második legnagyobb folyójának, a Blackwaternek a torkolatába épített települést már a vikingek előtt is lakták. A hódító vikingektől a normannok hódították el. Leghíresebb angol ura Sir Walter Raleigh, a különc kísérletező főúr volt, akinek Írországban a burgonya meghonosítását és a dohányzás szokásának elterjeszését köszönheti. Raleigh kegyvesztettsége és kivégzése után 1618-ban a dúsgazdag Richard Boyle lett a város új ura.

Mindkét főúr nagy építkezéseket folytatott. Raleigh nevéhez fűződik az egykori 16. sz-i kúriája a Myrtle Grove, míg Boyle a ma New College House néven ismert épületet terveztette.

Mit érdemes még megnézni, ha a városban jársz:

  • St. Mary's Church: 13. sz-ban épült, de 1464-ben és 1850-ben kétszer is átépítették. A templomban látható Boyle reneszánsz emlékműve, régi síremléke is.
  • Tynte's Castle: a North Main Street legrégebbi épülete a 15. századból. Egykor lakótoronyként, ma raktárként használják.
  • Red House: 1706-15 között épült és erőteljesen holland hatást mutat az épület.
  • Óratotony: ez az épület határozza meg leginkább a város arculatát, a Fő utca felé magasodik, 1777-ben építették, ma a városi múzeum kiállításainak ad otthont.

A domboldalon hosszan húzódnak a város egykori erős kőfalai.

-------------------------------

Autóbérlés Írországban

------------------------------

 

Igazán hangulatos kisváros - következő képek is ezt bizonyítják:

 Youghal

Youghal Lighthouse

Moby Dick's

Youghal Lighthouse

A bejegyzés trackback címe:

https://reserva.blog.hu/api/trackback/id/tr894334830

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása