írországi utazók

Utazási tippek, tanácsok, érdekességek Írországban élőknek és Írországba utazóknak. Autóbérlés Írországban

Autóbérlés Írországban



Top 10 látnivaló Írországban mini útikalauz Glendalough

:
:

 

 

Transzferfoglalás Dublin reptéren

 



SZÁLLÁSAJÁNLATOK Szállás Írországban

Innen jöttök Ti

Írország városai - Cobh - Cork

2012.04.05. 12:40 | Írországi Utazók | Szólj hozzá!

Címkék: cork titanic írország lusitania kirándulás írországban írországi kirándulás látnivalók írországban kirándulási tipp írország írországi látnivalók írország blog írország nevezetességei írország látnivalók írország látványosságai cork írország cork látnivalók írországi élménybeszámoló

Kedves barátaink éppen mostanában költöznek Corkba és ennek apropóján én is ide szeretnélek benneteket kalauzolni. Azaz a Corktól 14 km-re fekvő kisvárosba, Cobhba. A másik apropója a blog bejegyzésemnek, hogy holnap április 6-án fogják bemutatni a Titanic című film 3d-s verzióját a Titanic elsüllyedésének 100-adik évfordulójára.

Ezt az ír kisvárost 1849-től, Viktória királynő írországi látogatásának tiszteletére Queenstownnak hívták egészen 1922-ig. Írország egyik legangolosabb hangulatú városa. A legjelentősebb építkezések a 18. században indultak meg, amikor is az angol flotta egyik legfontosabb kikötővárosa lett Írországban.

Azért is volt fontos Cobh (kiejtése /ˈkoʊv/ ), mert az Amerika felé tartó luxushajóknak 1960-ig ez a városka volt az utolsó európai kikötője. Innen indult útjára a Titanic 1912. április 11-én és 1915. május 7-én a Kinsale előtt megtorpedózott Lusitania is.

Mindkét tragikus utolsó út emlékművet kapott a városban. A posta épülete alatt a Titanicra egy bár is emlékeztet, mely a nagy luxushajó egyik éttermének hű másolata.

Cobh azért is híres, mert 1720-ban(!!) itt alapították meg a világ első jachtklubját is. Ezenkívül fontos gyógyüdülő-központtá is vált, köszönhette ezt a tiszta tengeri levegőnek, ami a mai napig gyógyhatású.

A főtér körül nagyon szép, hangulatos színes házak épültek, azok is ebből az időből származnak. Ugyanebben az időszakban Cobh az ír kivándorlók egyik legzsúfoltabb kikötőjévé is vált. A nagy éhínséget követő idők tömeges ír elvándorlásának története a régi vasútállomás várótermében berendezett múzeumban járható végig.

A város híres építményei közé tartozik a St. Colman katedrális, amelyet Pugin és Ashlin tervezték. Építése 1868-tól 1915-ig eltartott. Tornyában 47 harangból álló harangjátékot helyeztek el. A katedrális előtti térről nagyon jó kilátás nyílik az időnként óriás tengerjáró hajókkal tarkított Lee folyó torkolatára. A várossal szemben lévő szigetek egyikén fegyenctelep működik.

Autóbérlés Írországban Cobh szállás

Képek a városról és környékéről:

Cobh

Cóbh

Cobh Houses

cobh

Cobh, Park Kennedy (2) Clouds above Cobh

A bejegyzés trackback címe:

https://reserva.blog.hu/api/trackback/id/tr654365317

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása