írországi utazók

Utazási tippek, tanácsok, érdekességek Írországban élőknek és Írországba utazóknak. Autóbérlés Írországban

Autóbérlés Írországban



Top 10 látnivaló Írországban mini útikalauz Glendalough

:
:

 

 

Transzferfoglalás Dublin reptéren

 



SZÁLLÁSAJÁNLATOK Szállás Írországban

Innen jöttök Ti

Kötélhídon Észak-Írországban

2009.04.24. 13:26 | Írországi Utazók | 3 komment

Címkék: skócia írország észak írország írországi látnivalók írország blog írország nevezetességei irorszag latnivalok kötélhíd carrick a rede rope bridge giants causeway óriások útja rathlin sziget látnivalók észak írországban

 A múlt hétvégén nagyon szép tavaszi idő volt Írországban is, márpedig ha Írországban szép az idő, akkor kirándulni kell, mert valószínű, hogy másnap úgyis esni fog.

Felkerekedtünk hát, és elindultunk Észak-Írországba. Vasárnap reggel révén alig volt forgalom az úton. Érdemes a Causeway Coastal útvonalat választani odafele, mert nagyon szép. Szinte az egész út a tengerparton halad, szép kis halászfalvakat lehet megcsodálni, meg persze a napsütésben kéken csillogó tengerben gyönyörködniJ

Belfast- Carrick-a-Rede Rope Bridge 116km


View Larger Map

Először körbenéztünk a kötélhíd közelében, gyönyörű sziklák és fehérhomokos tengerpartok veszik körül az egész területet, természetesen fényképeztünk is.

Nem árt, ha van nálunk font, mert a legtöbb helyen nem igazán fogadják el az eurót. A belépőjegy a kötélhídhoz 4 fontba került, ezért kaptunk egy kis tájékoztató füzetet, majd kb. 15 perces sétával ejutottunk a hídhoz. Útközben láttuk a Rathlin-szigetet  - amely 1306-ban a skótok királyának volt a menedéke, ott bujdosott az angolok elől). Tiszta időben látni még Skócia partjait is (elég párás volt a levegő, így mi csak a körvonalait vettük ki).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Őszintén bevallom, hogy kicsit inamba szállt a bátorság, amikor megláttam a hidat, de még kisgyerekek is vígan keresztülmentek rajta, így hát nem vallhattam szégyent, nekivágtam én is a 25m-es magasságban kifeszített 20m hosszú kötélhídnak. (Mondjuk díjaztam volna, ha egy néni nem rohan mögöttem, csak sétál, de sebaj, túléltem.)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A kötélhidat egyébként kb. 200 évvel ezelőtt a helybéli halászok feszítették ki ide, hogy a szárazföldet összekössék a kis, madaraktól (főleg sirályok) hangos szigettel. Így bekeríthették a szomszédos öböl bejáratát, aminek az lett az eredménye, hogy apály idején nagy mennyiségben foghatták össze az öbölben rekedt halakat. A mai napig használják ezt a technikát az itteni halászok, kis mesebeli kunyhójuk még mindig áll a szigeten (ez az egyetlen épület rajta). Kár, hogy nem lehet körbejárni a szigetet, csak egy darabig. 

 

A visszafele út sem volt zökkenőmentes a hídon, eléggé mozgott, de nagy élmény volt. Visszasétáltunk a parkolóba, ahol temészetesen van mosdó, kávézó, megebédeltünk és elindultunk a Giant’s Causeway (Óriások útja) felé, na de erről majd a következő részben. Tehát Folyt.köv...

A bejegyzés trackback címe:

https://reserva.blog.hu/api/trackback/id/tr521083874

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

roziamopsz 2009.04.25. 14:39:44

Szia Noncsi! Júliusban milyen arrafelé az idő?

Írországi Utazók · http://www.reserva.blog.hu 2009.04.25. 17:11:41

@roziamopsz: Szia!!!
Nem túl meleg, ha szép idő van akkor felkúszhat a hőmérő akár 18 fokig is (de az már nagyon jó idő).
2 éve nyáron 52 napig esett egyfolyátban az eső.

Csak nem jöttök Írországba:)?

roziamopsz 2009.04.25. 21:11:46

Hááááát még semmi nem biztos, de lehet, hogy összejön egy 6 napos minikörút :)
süti beállítások módosítása