írországi utazók

Utazási tippek, tanácsok, érdekességek Írországban élőknek és Írországba utazóknak. Autóbérlés Írországban

Autóbérlés Írországban



Top 10 látnivaló Írországban mini útikalauz Glendalough

:
:

 

 

Transzferfoglalás Dublin reptéren

 



SZÁLLÁSAJÁNLATOK Szállás Írországban

Innen jöttök Ti

Tara-hegy és a Túszok szállása Írországban

2009.04.22. 18:11 | Írországi Utazók | Szólj hozzá!

Címkék: írország írországi kirándulás írországi helyek írországi látnivalók írország blog írország nevezetességei írország látványosságai tara hegy túszok szállása irorszag latnivalok

 A Tara-hegy- Hill of Tara, vagy inkább nevezzük dombnak, egykor Írország mitikus középpontja volt, tetejéről 30-40km távolságra is el lehet látni.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Valószínűleg ez lehetett egyik oka annak, hogy az újkőkortól kezdve kultikus célokra használták Tarát. Másik oka pedig a Boyne-folyó közelsége. A kőkorban az emberek, Newgrange-hez hasonló- kisebb méretű halomsírt emeltek. A későbbi lakók ezt nevezték a Túszok szállásának – Mound of the Hostages.

A legenda szerint az ideérkező kelták, az egész szigeten uralkodó, mitikus nagykirályaik székhelyéül választották. Ezen a helyen iktatták hivatalába – pogány módon- a választott főembert, mégpedig úgy, hogy a királyi címre pályázónak át kellett ugrania a Lia Fáil(Végzet Köve) nevű varázskövet. Aki alatt a kő felsikoltott, az lehetett az uralkodó. (egy 5. sz-i fallikus kő áll a dombon, és a kutatások szerint ez nem a Végzet köve, a mitikus kő kalandos úton Skóciából került a Westminster-apátságba, majd onnan vissza Edinburgh-ba).

 

 

 

Szent Patrik legendáiba is belekerült a Tara. Az ő idejében uralkodott a pogány Laoghaire király, aki nem akarta elfogadni a Patrik által hirdetett új istent, többször ellene küldte druidáit. A csatából végül Patrik került ki győztesen és a király is megkeresztelkedett.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A 20. sz. második felétől komoly régészeti ásatásokat végeztek itt, az ásatás eredményeit a domboldalon álló kápolnában egy kiállítás mutatja be. Itt fizetni kell belépőt, de a Tara-hegy és a Túszok szállásának megtekintése ingyenes.

A világ 100 legveszélyeztetettebb emlékhelyei közt szerepel – legalább olyan fontos történelmi emlék, mint Stonehenge vagy az egyiptomi piramisok - az írországi M3-as autópálya építése miatt, ami a közelben fog elhaladni. A TaraWatch nonprofit örökségvédelmi szervezet honlapján olvashattok, hogy az aktivisták és az ír kormány holt tart a Tarával kapcsolatos tárgyalásokban.

Akit részletesebben érdekel Tara története, azt ezen az angol nyelvű oldalon olvashat róla.

(A képeket mi készítettük, amikor Tara-hegyén jártunk.)

Jó tanács: mivel egy legelő is működik Tara-hegyén ezért vigyázzatok, mert a fűben a helyben legelő barik kis csapdákat helyeztek el. Vízhatlan cipő nem árt, mert a legelő gyakran vizes/sáros.

A bejegyzés trackback címe:

https://reserva.blog.hu/api/trackback/id/tr531080457

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása