írországi utazók

Utazási tippek, tanácsok, érdekességek Írországban élőknek és Írországba utazóknak. Autóbérlés Írországban

Autóbérlés Írországban



Top 10 látnivaló Írországban mini útikalauz Glendalough

:
:

 

 

Transzferfoglalás Dublin reptéren

 



SZÁLLÁSAJÁNLATOK Szállás Írországban

Innen jöttök Ti

Great Blasket-sziget, Európa legnyugatibb pontja

2008.08.25. 13:41 | Írországi Utazók | Szólj hozzá!

Címkék: írország dingle félsziget kirándulás írország great blasket sziget great blasket island európa legnyugatibb pontja írországban halászfalu írország kirándulási tippek nyár írország dunquin kikötője írország strand írország kerry megye romfalu írország híres ír írók

Európa legnyugatibb pontja Írországban található, nem más, mint a Great Blasket Island Kerry megyében. Ez az apró (4.5km²) sziget ír halászok otthona volt 1953-ig.

Ekkor ugyanis kitelepítették a lakosságot a rossz időjárási körülmények miatt. Összesen 150-en laktak a szigeten.
 
Az ír irodalom 3 kiemelkedő alakja származott innen -Tomás Ó Criomhthain, Peig Sayers és Muiris Ó Súilleabháin  - ők mindannyian ír nyelven írtak, de műveiket több nyelvre is lefordították. Sayers szülőháza még mindig áll, egyik részében hostelt rendeztek be.
 
Nyári időszakban hajóval közelíthető meg, ami Dunquin kikötőjéből indul. 12 személyes, a hajóút 35 perc.
 
A halászok egykori házainak romjait meg lehet látogatni, szomorú emlékei az egykori halászfalu életének. A romfaluból hátborzongatóan szép utak vezetnek a sziklás nyugati part felé.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Ha valakinek szállásra van szüksége, az megszállhat a Dingle-félszigeten is, de a szigeten is van rá lehetőség, csak jó előre le kell foglalni.
 
Dunquin-ben, a Dingle-félszigeten a Great Blasket Centre-ben, megtekinthető egy kiállítás is a sziget életéről. Filmmel, fotókkal, makettekkel, könyvidézetekkel és egykori használati tárgyak segítségével nyerhetünk bepillantást az egykori kis ír anyanyelvű halászközösség életébe. A múzeum étterméből egyébként nagyon szép kilátás nyílik a szigetcsoport többi tagjára – Tiaracht-ra és Inishtooskertre - is.
 
A szigeten nagyon kevés az ivóvíz, ezért nem árt magunkkal vinni.

A bejegyzés trackback címe:

https://reserva.blog.hu/api/trackback/id/tr49631888

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása