írországi utazók

Utazási tippek, tanácsok, érdekességek Írországban élőknek és Írországba utazóknak. Autóbérlés Írországban

Autóbérlés Írországban



Top 10 látnivaló Írországban mini útikalauz Glendalough

:
:

 

 

Transzferfoglalás Dublin reptéren

 



SZÁLLÁSAJÁNLATOK Szállás Írországban

Innen jöttök Ti

Írországi élménybeszámoló – miszikus apátság és a Hook világítótorony

2010.08.25. 22:19 | Írországi Utazók | 2 komment

Címkék: írország blog wexford írország utazás írország nevezetességei írország látnivalók írország látványosságai írországi élménybeszámoló világítótornyok írországban hook lighthouse

 Ha időnk engedi, akkor sokat kirándulunk Írországban. A múlt héten elhatároztuk, hogy ellátogatunk Wexfordba és környékére. Nekem nagyon tetszenek a világítótornyok, már gyerekkorom óta szeretnék megnézni egyet közelebbről. Mivel tudtam, hogy Wexford környékén található Európa legrégebbi világítótornya, ezért nem is volt kérdés, hogy hová menjünk kirándulni.

Tintern Abbey misztikus története 
Tehát Wexford felé vettünk utunkat, amikor Dublint elhagytuk, már látszott, hogy gyülekeznek délen a felhők, nem is kellett sokáig várni és eleredt az eső, de ez ugye nem meglepő (Írországban vagyunk). Első megállóhelyünk a Hook-félsziget – Hook Peninsula – közelében fekvő Tintern Abbey volt, amelyet még William Marshall Pembroke grófja alapított (1200 körül), amikor kalandos körülmények között szerencsésen megmenekült a zátonyra futott hajójáról. Megfogadta, hogy egy apátságot alapít megmenekülésének tiszteletére. Később a ciszterciek egyik legjelentősebb központjává vált Írországban ez a csodálatos apátság, amit pár éve elkezdtek felújítani. A 16. századtól a Colclough család tulajdonában volt, akik lakóhelynek használták egészen a 1959-ig. A hely különleges és misztikus történetéhez kapcsolódik, hogy amikor az 1980-as években a régészek elkezdték feltárni a helyet egy temetőre bukkantak az apátság egyes szobái alatt. A Colclough család nem is tudta, hogy négy évszázadon át egy temető felett lakott. Amikor ezt elmesélte az idegenvezetőnk, a hideg is futkosott a hátamon. Kint továbbra is esett az eső és egyre jobban ír hangulata lett a helynek.

A hely különleges emlékei még a groteszk emberi arcokat ábrázoló vízköpők is a külső falakon – 18 darab található belőlük.

A belépő 3euró/fő és ebben benne van az idegenvezetés ára is, az apátság területén egy helyes kis kávézó is van. Egy hatalmas park veszi körül, ha az idő is szép, akkor érdemes rövid túrára indulni az apátság körül.

Az apátság címe: Saltmills, Co. Wexford, a legkönnyebben New Ross irányából R734-es út vagy Wexford irányából közelíthető meg R733-as út.

 


Tintern Abbey

 

Hook Lighthouse – Európa legrégebbi világítótornyában

Életem egyik álma is teljesült, hisz eljutottam egy igazi világítótoronyba mégpedig a Hook-félszigeten hisz ez volt utunk második állomása. Az idő itt sem volt jobb, de talán még zordabbnak és különlegesebbnek nézett ki, mint napsütésben. A belépő ide 6 euró/fő és ez is tartalmaz idegenvezetést is. Barátságos idegenvezetőnk elmodta, hogy ezt is Pembroke grófja alapítptta, ugyanis itt futott záronyra hajója. A mai napig rendkívül veszélyes hely a hajósoknak a sok zátony és a kiszámíthatatlan tengeri áramlások miatt. 1172 óta működik, ma már természetesen teljesen automatizált, de a két utolsó világító toronyőr 1996-ban vonult nyugdíjba, az ő házuk ad otthont a kávézónak és ajándékboltnak. Sok érdekességet elmeséltek róla (pl, hogy régen szénnel fűtött lámpa világított benne) és felmehettünk kb. a ¾-ig a világítoronynak (ide kb. 130 lépcső vezetett)  – sajnos a legtetejére nem lehet senkinek felmenni - még az idegenvezetőnk sem járt még ott. A kilátás pazar volt, annak ellenére, hogy hatalmas szél fújt és az eső is esett. Felejhetetlen élményben volt részünk, különösen nekem a nagy világítótorony rajongónak.


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 








Hook Lighthouse

Jól esett utána a kávézóban egy finom forró csokira és sütire beülni, a gyerekeknek egy kis rajszobát is berendeztek, sőt hétvégenként még művészeti foglalkozásokat is tartanak. Természetesen egy mini Hook lighthouse-t is sikerült beszereznem az ajándékboltban, e nélkül nem is mehettem volna el onnan. Ha kedvünk tartja és az idő és szép érdemes végigautózni a Hook Ring elnevezésű autós túraútvonalon, ami követi a félsziget partját. Nekünk sajnos nem volt ebben részünk, mert a köd is leszáállt és szinte esti sötétség lett délután 4 után, de azért még annyi időnk volt, hogy a misztikus ködbe burkolózó Hook Church-nél megálljunk, teljes volt az élmény, amikor a távolban felharsant a világítótorony ködkürtje. Abban a pillanatban éreztem, hogy nem bántam meg, hogy 6 éve Írországba költöztünk, az ilyen élményekért érdemes utazni.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A Hook világítótorony 50km-re fekszik Wexfordtól az R734-es út végén.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Az első napunk ezzel eltelt és nem volt más hátra, mint elvezetni a Birchwood B&B-be, ami Wexford kertvárosában, Castlebridge-ben található, na de erről majd később, tehát folyt. köv.

Hook Church

A bejegyzés trackback címe:

https://reserva.blog.hu/api/trackback/id/tr782247963

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

utazóslány 2010.08.26. 17:24:25

Írország nagy szerelmem, és nagyon kedvelem az írásaidat! Remélem sok lesz még :)
süti beállítások módosítása