írországi utazók

Utazási tippek, tanácsok, érdekességek Írországban élőknek és Írországba utazóknak. Autóbérlés Írországban

Autóbérlés Írországban



Top 10 látnivaló Írországban mini útikalauz Glendalough

:
:

 

 

Transzferfoglalás Dublin reptéren

 



SZÁLLÁSAJÁNLATOK Szállás Írországban

Innen jöttök Ti

Szellemek és titkos alagút az Ardgillan kastélyban

2008.10.03. 13:09 | Írországi Utazók | 2 komment

Címkék: kirándulás írország látnivalók írországban látnivalók írország írország blog ardgillan kastély kastélyok írországban őszi tippek írország szellemek írország parkok írország skerries írország utazási blog blog utazásról

Ígérem ez lesz az utolsó bejegyzésem Skerries-ről, de olyan sok látnivaló van ebben a kis ír halászfaluban.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Ardgillan Castle is Skerries-ben található, az Ardgillan birtokon. Az épület főhomlokzata Barnageera Beach-re, Skerries-re néz.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Szép park veszi körül, mint minden valamirevaló ír kastélyt, valamint az elmaradhatatlan "walled garden" (nem más, mint falakkal körülvett kert, azért vették körül, hogy megvédjék a növényeket a nagy széltől, vagy fagytól) is megtalálható. Rózsa- és gyógynövény kertet alakítottak ki benne.
 
Ezenkívül van itt még viktoriánus télikert, teázó, játszótér gyerekeknek és az alagút, de erről majd később.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
A kastély rövid története:
Robert Usher of Crumlin, borkereskedő építtette a kastélyt, majd 1738-ban Robert Taylor (később Taylour-ra változtatta, mégis jobban hangzik, mint a „Szabó”) vette meg tőle. A kastély több mint 200(!!) éven át volt a Taylor család birtokában. 1962-ben a német származású Heinrick Pott of Westphalia vette meg. Fingal megye önkormányzata 1982-ben úgy gondolta, hogy mégis jobb lenne, ha “ír kézben” lenne a kastély, így megvették a német úriembertől. Nekik köszönhető, hogy 1986-ban megnyitották a nagyközönség előtt.
 
A titkos karma: 1985-ben amikor elkezdték renoválni, rendbehozni a kastélyt, teljesen véletlenül egy titkos alagutat találtak. Vajon mire használták az alagutat? Kiderült, hogy az ún. Ice house volt, ami nem más mint a hűtőkamra. Abban az időben nem voltak ilyen jó kis hűtők, fagyasztóládák, mint mostanában, így hűtőkamrát építettek általában folyók/tavak közelében. (romlandó élelmiszereket: tej, hús stb. tároltak benne)
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Ne feledkezzünk meg a szellemekről sem…
Szellem 1 (neki sajnos nem adtak külön nevet) gyakran tűnt/tűnik fel a kertben a tiszafa körül, a Yew Walk-on (sétányon). Kedvelt sétaútvonala volt ez Edward Taylour kapitánynak. Talán ő sétálgat ott még mindig?? Who knows… Az biztos, hogy egy homályos alak látható a tiszafa körül.
 
Szellem 2-nek van neve is, ő Trivia, aki gyakran sétálgat a róla elnevezett, Lady’s Stairs hídon. A híd a birtokot köti össze a tengerparttal, Barnageera Beach. A Lady szeret itt kísérteni.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
2005-ben sok koncertet is adtak itt, a fellépők között volt az REM, Moby, Status Quo, Meat Loaf.
 
Ha még ezek után is van kedved meglátogatni a “szellemes” helyet, akkor megteheted keddtől vasárnapig 11-16.30 között. (térképet most nem teszek fel, mert a kastély Skerries-ben van, arról már van egy korábbi bejegyzésben térkép)

A bejegyzés trackback címe:

https://reserva.blog.hu/api/trackback/id/tr88694135

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Zuzuka 2008.10.04. 09:08:22

első?:)))
ismét egy gyönyörű kastély! minden elismerésem, hogy ott Írországban ennyire rendben tartják a régi, értékes épületeket és a környezeüket!
amerre utazgatok itthon, sajnos pont az ellenkezőjét látom:(

Írországi Utazók · http://www.reserva.blog.hu 2008.10.04. 12:03:59

az biztos, hogy rendben tartják
bár a belépők is elég drágák, de legalább látszik, hogy a beszedett pénzt a kastélyoka fordítják
süti beállítások módosítása