írországi utazók

Utazási tippek, tanácsok, érdekességek Írországban élőknek és Írországba utazóknak. Autóbérlés Írországban

Autóbérlés Írországban



Top 10 látnivaló Írországban mini útikalauz Glendalough

:
:

 

 

Transzferfoglalás Dublin reptéren

 



SZÁLLÁSAJÁNLATOK Szállás Írországban

Innen jöttök Ti

Misztikus helyek Írországban: Clonfert-apátság és Turoe-kő

2008.08.20. 18:00 | Írországi Utazók | Szólj hozzá!

Címkék: írország kirándulás írországban galway utazási tippek írország clonfert apátság turoe kő kelta fejkultusz kelta harcosok pogány írország katedrális írország gránitkő írország emberfej kelták vallás írország titokzatos helyek írország

A következő két misztikus írországi helyszínünk Galway megyébe vezet.

Szent Brendan 563-ban alapította a Clonfert-apátságot (Shannonbridge-től délre fekszik). Ő valóban létezett, és ebben a kis méretű katedrálisban temették el.
 
Nagy szerepet töltött be Írország vallási életében, 3000 szerzetest képezett itt ki a 16. századig. Azt tervezték, hogy egyetemet is itt alapítanak, de végül Dublinban került erre sor.
 
A kis katedrális legnagyobb értéke ír-román stílusú kőhomlokzatának faragványaiban rejlik. Háromszögbe foglalt emberfejek az íj fejkultusz maradványaként kerültek az ajtó fölé. Nem szenteket ábrázolnak, mint azt sokan hitték.
 
Az ír kelta harcosok értékét az mutatta, hogy mennyi emberfejet vágtak le. Szerintük a fejben őrződött meg igazán az ember igazi lénye. Ha megszerezte ellensége fejét, annak tudását is megszerezte tőle, valamint erejét is.
Amikor látogató érkezett a kelta férfiakhoz először fejgyűjteményüket mutatták be a vendégnek, mindig az ajtó közlében halmozták fel.
 
Turoe Stone (Loughrea üdölővárostól északra, Bullaun közelében áll) Kr. előtt 300 és 100 között a keltákra jellemző díszítésekkel elátott gránitkő. Szerepét a mai napig nem ismerjük, talán ettől is olyan titokzatos. A világon még 2 hozzá hasonló alkotás maradt fenn, de ez a legszebben, leggazdagabban díszített.
120cm magas, inda- és virágmotívumok, stilizált állatfigurák, pogány minták díszítik.

 

A következő fotókat Fionnbar Callanan fotóriporter készítette, jól visszaadják a két hely misztikus hangulatát.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://reserva.blog.hu/api/trackback/id/tr22624887

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása