írországi utazók

Utazási tippek, tanácsok, érdekességek Írországban élőknek és Írországba utazóknak. Autóbérlés Írországban

Autóbérlés Írországban



Top 10 látnivaló Írországban mini útikalauz Glendalough

:
:

 

 

Transzferfoglalás Dublin reptéren

 



SZÁLLÁSAJÁNLATOK Szállás Írországban

Innen jöttök Ti

Aran szigetek - Írország nevezetességei

2010.06.08. 18:12 | Írországi Utazók | Szólj hozzá!

Címkék: kelta írország burren aran szigetek írország blog írország utazás írország nevezetességei írország látnivalók írország látványosságai írország szállás

A mai blogbejegyzést egy barátnőm Szilvi írta, aki az Aran szigeteken járt pár hete. Fogadjátok őt szeretettel!

Ha lehetőségünk nyílik meglátogatni Írország nyugati partját, ne rekedjünk meg a kötelező Moher-sziklái túránál és a galway-i városnézésnél, hanem látogassuk meg az Aran-Szigeteket!
Ez a szigetcsoport 3 pici szigetből áll, ezek közül a legnagyobbik, Inis Mor a leglátogatottabb.
 
Nem is gondolnánk, hogy ez a csupán 12km hosszú és 3km széles sziget mennyi érdekességet rejthet. A páratlan táj, a vár és templom romok, sziklafalak, biciklitúrák, szép tengerpartok és az ír vidéki élet és az élő ír kultúra magával ragadja a látogatókat. A népszerű ír Father Ted TV komédia sorozatot ünneplő fesztivál is minden évben rajongók sokaságát vonzza a szigetre. 
 
A szigetre hajóval vagy komppal juthatunk el. A komp sajnos elég lassú, főleg szezonon kívül, amikor 1 komp jár mindhárom szigethez másfél óra az út. Ha az ember egy nap alatt meg is fordul, akkor 3 órát a kompon tölteni azért elég unalmas, ezért érdemes mérlegelni a repülőt is, ami bár drágább, de a 7 perces repülési idő és a levegőből elénk táruló látvány mindenképpen vonzó lehetőség. (2010 májusában egy retúrjegy a kompra €20, a repülőre €45.)
 
Komptársaságok:
Repülő társaság:
 
A szigetre lépve legyünk felkészülve, hogy idegenvezetők hada fog versenyezni értünk. 10 euróért bérelhetünk egész napra biciklit, de ezt csak a legfittebbeknek ajánljuk a meredek emelkedők és szűk utak miatt. Hangulatos lehet lovas fogatra ülni, azért 50 eurót kérnek. A legkényelmesebb 10 euróért felülni egy kis túrabuszra, amely 3-4 óra alatt körbevisz bennünket a szigeten. A sofőr közben mindent elmesél a szigetről, amit tudni érdemes. Megmutatja a nevezetességeket, mesél a történelemről, a helyi életről. Az alig 900 lakost télen az időjárás akár hetekre is elvágja az ír szárazföldtől.
 
A legfőbb látványosság Dun Aonghasa kelta kőerőd, mely egy meredek sziklafal peremén áll.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Abból építkeztek, amilyük volt: kőből. Az erőd építésekor semmilyen kötőanyagot nem használtak, a köveket csak egymásra pakolták, így szinte hihetetlen, hogy az erőd falai még ma is állnak. A másik érdekesség, hogy mivel a szikla talajba nem tudtak a védőfal köré árkot ásni, ezért éles kövekből lovasság számára áthatolhatatlan gátat építettek.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Az erőd mellett érdemes még megnézni a Hét Templom nevű romokat és temetőt,
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
ami után sétáljunk egyet a homokos tengerparton, és mindenképpen térjünk be a híres gyapjú pulóver boltokba.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
A domborzat a szomszédos Burren tájegység folytatása, így a talaj rendkívül sziklás.
Érdekesség, hogy termőtalaj hiányában a helyiek a tengerparti homokból és hínárból komposztáltak maguknak földet. A szigeten látható legelők mindegyike mesterséges, ezeken többnyire szarvasmarhákat tartanak. A vezetés alatt azt is megtudjuk, hogy a szigetet sűrűn behálózó kőkerítések egyik szerepe, hogy az egész évben a legelőkön tartózkodó állatoknak szélárnyékot biztosítsanak. A szigeten páratlan módom megfér egymás mellett a lakosság és vad állatvilág (óriásfókák, vadkecskék).
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Ne lepődjünk meg, hogy a szigeten még írül beszélnek egymás közt a lakosok. Az ír szigetről sokan ide küldik csemetéjüket nyári iskolába abban a reményben, hogy az ír nyelvű környezetben elsajátítják elfeledett anyanyelvüket.
 

 

Szállás az Aran-szigeteken 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://reserva.blog.hu/api/trackback/id/tr282066366

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása