írországi utazók

Utazási tippek, tanácsok, érdekességek Írországban élőknek és Írországba utazóknak. Autóbérlés Írországban

Autóbérlés Írországban

Top 10 látnivaló Írországban mini útikalauz Glendalough

:
:SZÁLLÁSAJÁNLATOK Szállás Írországban

Innen jöttök Ti

Trim vára – normann lovagok, kivégzések …

2008.08.22. 17:05 | Írországi Utazók | Szólj hozzá!

Címkék: írország kirándulás írország trim castle trim vár kivégzések trim írország angol normann program írország mit nézzek meg írországban rettenthetetlen film írország kaloda írország városnézés írország történelmi nevezetesség írország történelem írország torony írország vármúzeum írország

Trim vára – normann lovagok, kivégzések, hűtlen feleségek…

Tegnap sikerült ellátogatnunk Trim Castle-ba.

Trim egy hangulatos kisváros Meath megyében, most éppen mindenfele útjavítások zajlottak, így kicsit macerásabb volt autóval megközelíteni a várat, de azért sikerült.
 
Kétféle jegyet árulnak: (ha emlékezetem nem csal)1.70 euróba került az egyik jegy, ezzel csak körbejárhatod a várat kívülről, fotózhatsz stb. Ha be szeretnél menni a várba, akkor a jegy 3.70-be kerül. Mi az utóbbit választottuk. A túra előtt még volt időnk fényképeket készíteni a vár körül. Nagyon impozáns, hatalmas vastag falai sok harcot, háborúskodást vészeltek át és szönyű kivégzéseknek volt tanúhelye.
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Túránkat egy kedves idegenvezető lány vezette. Először megnéztük a vár alsó szintjét. Ott ő elmesélte, hogy a várat Hugh de Lacy normann lovag építtette 1172-73-ban a Boyne-folyó partján. A földszinten 3 makett mutatta be a vár építési fázisait a 12. századtól a 15. századig. Trim Castle egyébként az angol-normann uralom határát jelölő, Pale (palánk) egyik erőssége volt. A vár leglátványosabb, épségben legjobban megmaradt része óriás lakótornya. Ma is sejthető, hogy egykor milyen tekintélyt parancsoló volt a vár, mintegy 1 hektárnyi területet foglalt el.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Utunkat szűk, csigalépcsős folyosón folytattuk felfelé. (klausztrofóbiások inkább csak kívülről csodálják, meg az épületet) Hidakat építettek az egykori emeletek között, a magasból jól be lehetett látni az egész épületet. Egy hatalmas labirintus Trim vára, nem véletlenül építették ilyenre, az ellenség megtévesztése volt a cél.
 
Nekem a lakótorony bemutatása tetszett a legjobban. A vár ura ott lakott, az ő kiváltsága volt, hogy tűznél melegedhetett a toronyban. Ezenkívül csak egy kandalló volt az egész várban, mert nagyon féltek, hogy a vár felgyullad. Az ágya nem a földön állt, hanem emelvényen, akkoriban még nem ismerték a a szén-monoxidot, de a hatását már megtapasztalták. Valamint a bolhák sem ugrottak fel olyan magasra, mert ugye a normann lovagok nem a higiéniáról voltak híresek. A vár ura a tisztább lovagok közé tartozott, ő 3 hetente(!!!) legalább egyszer fürdött.
 
A torony után a a vár tetejére sétáltunk fel erőltetett menetben, 225db csigalépcsőn. Gyönyörű panoráma tárult a szemünk elé, (jó időben, ami itt ugye ritka), akár Dublinig is el lehet látni. Idegenzevezetőnk érdekes tötréneteket mesélt a várbeli kínzásokról, kivégzésekről.
 
A humánusabb kivégzési módok, közé tartozott, hogyha a bástyáról lelöktek valakit, a kevésbé humánus pedig a következő volt. Lefektették az elítéltet, egy nagy fából összetákolt lapot (természetesen jó nehezet) tettek a mellkasára. Annyi ennivalót adtak neki minden nap, hogy éhen ne halljon. Kéthetente újabb súlyokat pakoltak a mellkasára, így akár 1 évig is elélt és szenvedett a kliens.
 
A hűtlen feleségekre, sem várt jobb sors, ugye férfiak nem voltak hűtlenek abban az időben, csak a nők, tehát a feleséget büntették. Egy székre ültették a hölgyet, jó szorosan odakötözték, és bemerítették a Boyne-folyóba - amit egyébként Leprások folyójának is neveztek, mert oda dobálták be a leprások holttestét – majd kihúzták, ezt addig ismételték, amíg a halál be nem következett. A boszorkányok is hasonlóképpen jártak.
 
A kaloda szintén bevett szokás volt, csak annyival fokozták, hogy az ember fülét és ujjait a kalodához szegezték. Még a gyerekeket is szigorúan büntették, ujjkalodába zárták az ujjukat, és addig csavarták, amíg el nem tört és deformálódott.
 
Nem lehetett könnyű az élet a normann, ír várakban. Aki fehér paripán vágtató ápolt lovagokat képzel el, gyönyörű várakban – nos az csak a mesében létezett. De Lacy idejében Írországban Trim vára huzatos és hideg volt, tisztának sem mondható, barátságosnak még kevésbé nevezhető. Zord vilgában éltek, állandó harckészültségben.
 
A Rettenthetetlen című film számos jelenetét  itt forgatták egyébként a várban és a környékén.
 
Mindenkinek ajánlom, hogy látogassa meg Trim várát, misztikus és félelmetes hely. Egy kicsit bepillantást nyerhetünk a múlt idők Írországába.

A bejegyzés trackback címe:

https://reserva.blog.hu/api/trackback/id/tr99628039

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.