írországi utazók

Utazási tippek, tanácsok, érdekességek Írországban élőknek és Írországba utazóknak. Autóbérlés Írországban

Autóbérlés Írországban

Top 10 látnivaló Írországban mini útikalauz Glendalough

:
:



SZÁLLÁSAJÁNLATOK Szállás Írországban

Innen jöttök Ti

Karácsony Írországban - a kedvenc karácsonyi receptem

2012.12.18. 22:06 | Írországi Utazók | Szólj hozzá!

Címkék: karácsony írországban ír karácsonyi sütemény

Mindjárt itt a karácsony és hamarosan nekilátunk férjemmel a mince pie sütésnek. Mára már tradícióvá vált nálunk, hogy minden évben elkészítjük ezt a nagyon finom és nagyon egyszerűen elkészíthető karácsonyi sütit. Semmi ördöngösség nincs benne, egyszerű vajas tészta. Én ezt a mince pie receptet használom, de természetesen számos recept létezik. Igazából nem lehet lefordítani a nevét, de így is nagyon finom.

A Dublin Felett az Ég blog írója volt olyan ügyes és megosztotta magyarul is a receptet - köszönjük:

Hozzávalók 12 db-hoz:
 
A tésztához:
165 g liszt 
25 g darált mandula
120 g hideg vaj
55 g cukor
1 tojás
 
A töltelékbe:
kb. 35 dkg mincemeat keverék


A lisztet egy tálba szitálom, belekockázom a hideg vajat, hozzáadom a cukrot, darált mandulát, felvert tojást és mindezt alaposan puha tésztává gyúrom össze. Fóliával körbetekerem és a hűtőbe teszem egy picit hűlni. (Kb. fél órára-órára).

Amikor eleget hűlt a tésztám, kiveszem és lisztezett felületen vékonyra kinyújtom (2-3 mm vastagságúra). 
Muffin tepsit vajazok ki és a kinyújtott tésztából köröket szaggatok ki (kb. 10 cm átmérőjüket), hogy a kis lyukak alját és oldalát is befedje. Tetszőleges mennyiségű tölteléket porciózok bele, ki hogy szereti. 
Tetejére a megmaradt tésztából csillagokat szaggatok ki.

Előmelegített sütőbe tolom (200 Celsius-fok, gáz 6-os fokozat) és 20-25 perc alatt ropogósra sütöm benne a kis kosarakat. Hűlni hagyom, majd óvatosan kiemelem őket a tepsiből.

Nos, a mi mince pie-unk így készült: (képekben)

Mi kicsit lusták voltunk és nem készítettük el a mincemeat-et, ez a fajta viszont nagyon bejött. Zárójelben megjegyzem, hogy az ír háziasszonyok (tisztelet a kivételnek) üzletben veszik meg a süteményt is, nemcsak a belevalót :)

IMG_3669

IMG_3667

Ilyen állagú a mincemeat, nagyon finom egyébként. Mi mindig keveset veszünk és tavaly pl. egy kis szilvalekvárral pótoltuk, az is finom lett.

Ez még a sületlen verzió:

IMG_3674

Ez pedig már a sült :)

IMG_3676

Egy kis porcukorral megszórva és tejszínhabbal tálalva mennyei.

Ne gondoljátok, hogy foodie blogba ment át az Írországi Utazók, természetesen 2013-ban
is szeretnék sok-sok jó utazási tippet megosztani Veletek. :)

Addig is Merry Xmas! Minden kedves blogolvasómnak Kellemes Ünnepeket kívánok!

A bejegyzés trackback címe:

http://reserva.blog.hu/api/trackback/id/tr524972267

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.

Nincsenek hozzászólások.