írországi utazók

Utazási tippek, tanácsok, érdekességek Írországban élőknek és Írországba utazóknak. Autóbérlés Írországban

Autóbérlés Írországban



Top 10 látnivaló Írországban mini útikalauz Glendalough

:
:

 

 

Transzferfoglalás Dublin reptéren

 



SZÁLLÁSAJÁNLATOK Szállás Írországban

Innen jöttök Ti

Az ír Riviéra, Kilmore Quay fókái és Wexford a viking város

2010.10.05. 22:44 | Írországi Utazók | Szólj hozzá!

Címkék: írország blog wexford írország nevezetességei írországi utazás írországi élménybeszámoló

 Mint ahogy azt már korábban ígértem folytatotom a wexfordi élménybeszámolónkat.

Tehát a Castlebridge-ben a 4 csillagos Birchwood House B&B-ben szálltunk meg, ahol a vendéglátás első osztályú volt. A hangulatos és otthonos B&B tulajdonosa Iris volt – akiről később kiderült, hogy festőművész – egy nagyon kedves hölgy, aki tényleg mindenben a vendégek kedvében járt. Finom házi készítésű scone-okat és muffinokat és teát szolgált fel a nappaliban, pár perccel megérkezésünk után. Éttermet is ő ajánlott nekünk, ami szintén nagyon jó volt. 

Birchwood House

Másnap a bőséges Irish Breakfast után elindultunk, hogy felfedezzük az “ír Riviérát”, melynek egy része Castlebridge-ben fekszik és csodálatos.

Hosszú, fehérhomokos tengerpart – csak az a fránya idő lett volna jobb. Hatalmas homokdűnék között vezetett le a partra az utunk, voltak, akik dacolva az elemekkel még meg is fürödtek a tengerben. Mi azért nem voltunk ilyen bátrak:)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A bátrabbak... nem volt strandidő

Ha az idő jobb lett volna és több idő állt volna a rendelkezésünkre, akkor még túrázhattunk is volna a part menti erdőben. 

Miután az eső elkergetett bennünket a strandról, Wexford-ba autóztunk, ahol szerencsére már igazi nyári idő fogadott bennünket. Wexford egy viking alapítású város, igazi zegzugos utcákkal és sikátorokkal – látszik, hogy megőrizte középkori utcaszerkezetét. Neve norvég eredetű – Waesfjord – azaz lapályos torkolat, ez is jól mutatja, hogy jó kikötőhelye miatt telepedtek le itt a vikingek. Kikötőjében mi is tettünk egy sétát, különösen szép napsütéses időben. 

Középkori épületei közül mi is megnéztük a Westgate-et (Nyugati kaput) és a St. Selskar-templomot. Látnivalói közé tartozik a wexfordi pikás szobra, ami az egykori Bullring – azaz bikaviadalok helyszínén áll (bármilyen meglepő Írországbn is voltak bikaviadalok). Kellemes sétát tettünk a városban, még egy kis biopiacra is betévedtünk, ahol finom gyümölcsöket és zöldségeket árultak. Wexford környékén nyáron rengeteg eperárus van az utak mentén. Sok írországi zöldséget és gyümölcsöt ezen a területen termelnek meg, itt ugyanis a legmagasabb a napsütéses órák száma Írországban.

Wexford után még mindenképpen ellátogattunk a festői Kilmore Quay-be, ahol megcsodáltuk a szalmafedeles házakat és a szép tengerpartot. Sokan fürödtek a tengerben, olyan érzésünk volt, mintha nem is Írországban járnánk.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kilmore Quay tengerpartja

Ennyi kirándulás után viszont megéheztünk, így betértünk a Crazy Crab – találó nevű – étterembe (amit szintén házigazdánk Iris ajánlott), ahol nagyon friss lepényhalat fogyasztottam:) (még az áraik is teljesen rendben voltak).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A Crazy Crab étterem:)

Aki Kilmore Quay-ben jár, annak figyelmébe ajánlom a tengeren életüket vesztett halászok és tengerészek emlékművét. Nagyon megható hely és emlékeztet bennünket arra, hogy milyen veszélyes és kiszámíthatatlan tud lenni a tenger. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kilmore Quay érdekessége még, hogy fókák laknak a kikötőben, mi sajnos egy darabot sem láttunk belőlük, de ez a tábla azért magáért beszél. :)

Sajnos a wexfordi túránk ezzel végetért, de természetesen még több időnk lett volna, akkor beütemeztük volna az Ír történelmi skanzent – Irish National Heritage Parkot – de majd legközelebb!

A bejegyzés trackback címe:

https://reserva.blog.hu/api/trackback/id/tr882348312

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása