írországi utazók

Utazási tippek, tanácsok, érdekességek Írországban élőknek és Írországba utazóknak. Autóbérlés Írországban

Autóbérlés Írországban



Top 10 látnivaló Írországban mini útikalauz Glendalough

:
:

 

 

Transzferfoglalás Dublin reptéren

 



SZÁLLÁSAJÁNLATOK Szállás Írországban

Innen jöttök Ti

Dursey Island – Írország legnyugalmasabb helye és a Cable-Car története

2008.08.27. 13:09 | Írországi Utazók | 3 komment

Címkék: írország kirándulás írország romfalu írország dursey sziget nyugat cork túraútvonal dursey sziget szigetek írország egynapos kirándulási tipp írország dursey fok

Ha csöndre, békére, nyugalomra vágysz, ajánlom figyelmedbe a Dursey-szigetet. Ez az apró ír sziget (6.5 km hosszú, és másfél km széles) Nyugat Corkban található, Glengarrifftól NY-ra 1 órás vezetéssel jutunk el a cable-car indulási helyére. Igazából, fogalmam sincs, hogy hogyan fordítsam le a cable-car-t, drótkötélpályán közlekedő felvonó (???). Ez pl. nem felfelé megy, hanem átvisz a szigetre. Nincs más közlekedési eszköz a sziget és a szárazföld között, csak ez.

 
Halászok lakták a szigetet egészen 1969-ig, amikor az ír kormány úgy döntött, hogy áttelepíti a lakosságot a szárazföldre. (az ír halászat válságban volt a 60-as évek végén, ezért született igazából ez a döntés). A romfalvak ma is látogathatók a szigeten, hasonló sorsra jutottak itt is az emberek, mint a Great Blasket-szigeten
Ma gyakorlatilag lakatlan, illetve kb. 12 ember telel át a szigeten. Nyáron itt is megelevenedik az élet, turisták jönnek-mennek, főleg akik nyugalomra vágynak, mert az itt van, nincs se étterem, se bevásárlóközpont, se posta csak az Atlanti-óceán, a tengeri madarak. (madárkedvelők figyelmébe ajánlom a szigetet)
 
A híres-neves cable-car-nak egyébként külön története van. Pár idős halász nem költözött el a szigetről, ők ott akarták leélni életüket. Ők maradtak. Az akkori ír kormány megépítette a drótkötélpályát, hogy az ottmaradt lakosok könnyen át tudjanak jutni a szárazföldre. Meg persze a turistáknak is jól jött, gyönyörű a kilátás a felvonóból az óceánra.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Az öreg ír halászok nem nagyon örültek, ennek a furcsa közlekedési eszköznek, sőt, volt aki azt mondta, hogy inkább meghal, mint hogy beleüljön ebbe a konzervdobozba, ami egy telefonzsinóron lóg. :)) / "a tin-can hanging from telephone wires"/
Jack Lynch, akkori ír miniszterelnök, vagy ahogy az írek nevezik a Taoiseach, példát mutatott. Ő bizony beleült ebbe a tin-can-be helyi lakosok kíséretében (ami 3 embert + 1 tehenet tud egyszerre elszállítani), és biztonságosan átjutottak a szigetre. Azóta is furcsa nevekkel látják el a cable-cart pl: travelling in a big biscuit-tin vagy crossing in a cupboard
 
Ha már átjusz a szigetre, nem messze onnan, ahol kiszállsz a cc-ból, megnézheted a Massacre Field-et (félelmetes név), itt mészárolták le az O’Sullivan Klán számos tagját. A St. Mary’s Abbey romjai, és a temető következik ezután. Ha itt végeztél sétálj végig a Beara Way túraútvonalon. Jól kitáblázták, nem lehet eltévedni, ennél már csak Moszkvát lehet megtalálni hamarabb :))
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Dursey Head/fokról csodálatos a kilátás a környező apró szigetre, a Bull-ra, Cow-ra, és a Calf-ra. A nevek nagyon találóak, a bika, a tehén és a borjú-sziget, ilyen nevű szigetek szerintem a világon máshol nem léteznek csak Írorszégban. A Bull-sziget egyéként természetvédelmi terület.
 
A szigeten nincs szálláshely, de a vállalkozó kedvűek (akik jól bírják a hideg ír éjszakákat) sátorozhatnak is. Egynapos túrának viszont kiváló.

A bejegyzés trackback címe:

https://reserva.blog.hu/api/trackback/id/tr36635919

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

roziamopsz 2008.09.02. 20:59:44

Miért pont Moszkva? :)

Baranyi Sanyi · http://www.radioc.hu 2008.09.03. 13:19:58

Április elseje óta vagyok itt és nagyon örülök ennek az egész oldalnak, nagy örömmel fedeztem fel hogy sok helyen jártam amerre Ti is :-)
Terveztem én is egy oldal létrehozását Írország csodálatos vidékeivel de egyenlőre lefoglal a munka , remélem később :-)

Sanyi

Írországi Utazók · http://www.reserva.blog.hu 2008.09.03. 16:18:10

roziamposz: Azért Moszkva, mert csak ezt látod a táblán a Beara Way túraútvonalon kívül.:)

Sanyi: Köszi szépen! Sok szép helyet rejteget Írország, csak legyen ideje az embernek végigjárni.
süti beállítások módosítása